- Doručak nije najvažniji obrok u danu
Osim ako ne voliš doručkovati, onda je za tebe najvažniji. Ukupan energetski dnevni unos je bitan, na koji način ćeš ga rasporediti ovisi o tvojim preferencijama i potrebama. Ako nemaš apetita ujutro ili nisi profesionalni sportaš koji trenira ujutro, slobodno preskoči doručak.
- Voće ne deblja
Voće je visokokvalitetna namirnica bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom. Nitko se nikad nije udebljao od voća. Drži se preporučenih dnevnih porcija (150-300 grama), ako nekad i pretjeraš, ali ostaneš unutar ukupnog dnevnog energetskog unosa, nemaš brige.
- I zdravi kolači imaju kalorija
Ako zamijeniš bijelo brašno integralnim, mliječnu čokoladu tamnom čokoladom i margarin kokosovim uljem, popravit ćeš nutritivnu vrijednost kolača, ali kalorijska vrijednost ostaje nepromijenjena, ako ne i veća.
Ne zaboravi ni da kolači nisu tu da zadovolje nutritivne potrebe, već da zadovolje komponentu užitka u prehrani. Tko još uživa u čokoladi s 99 % kakaa? Pitam za prijateljicu. 😉
- Kava nije štetna
Kofein je siguran ako se koristi u preporučenim dozama, od 3 do 6 mg/kg tjelesne mase na dan. Iznimka su trudnice kojima se ne preporučuje više od 200 mg kofeina na dan.
Umjerena konzumacije kave povezana je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti, ciroze i raka jetre te smanjenim rizikom od ukupne smrtnosti.
Slobodno uživaj u svojoj omiljenoj šalici kave, samo pripazi na popodnevni unos kave ako imaš problema s uspavljivanjem. Preporuka je ne piti kavu barem 6 sati prije spavanja.
- Organsko nije nužno bolje
Prema dostupnim relevantnim istraživanjima, značajne razlike u nutritivnom sastavu organske vs. konvencionalne hrane u pravilu ne postoje. Ali one su cijeni su itekako značajne.
Većina istraživanja koja su identificirala benefite unosa voća i povrća zapravo je provedena na neorganskim proizvodima. Rizik od smrtnosti se značajno smanjuje kod unosa 800 g voća i povrća dnevno. Studija iz 2023. koja je obuhvatila > 40 000 ljudi nije otkrila razliku u stopama raka razdoblju od 15 godina kod konzumacije organskih naspram konvencionalnih namirnica.
Većina ljudi ne jede preporučeni dnevni unos voća i povrća. Ako će te cijena organskih namirnica spriječiti da jedeš voće i povrće, činiš si medvjeđu uslugu. Radije biraj hranu koja ti je cjenovno prihvatljiva i koju možeš konzumirati dosljedno i u adekvatnim količinama.
- Ne jedeš dovoljno povrća
Trenutačne preporuke za unos voća i povrća kreću se od najmanje 400 g/dan od strane Svjetskog fonda za istraživanje raka, WHO-a i u Engleskoj, do 500 g/dan u Švedskoj, do 600 g/dan u Danskoj, 650– 750 g/ dan u Norveškoj i 640–800 g/dan u SAD-u?
Koliko si daleko od ovih preporuka?
- Hrana nije lijek
Hrana ima snažan učinak na prevenciju. Adekvatan nutritivan unos i održavanje zdrave tjelesne značajno smanjuju rizik od raznih kroničnih bolesti, raka i smrti.
Međutim, govoriti kako je hrana lijek je izrazito neodgovorno i neetično. Hrana može ublažiti simptome raznih bolesti i poboljšati kvalitetu života, ali ne može ih izliječiti.
Osobi s dijabetesom inzulin je lijek, prehrana je podrška liječenju.
Osobi s gastritisom hrana može ublažiti simptome, ali ne može ih izliječiti.
Osobi oboljeloj od raka prehrana može pomoći bolje podnijeti kemoterapiju i liječenje, ali ne može izliječiti rak.
Problem je u tome što se ljudi sjete važnosti prehrane tek kad obole. Pa se nadaju da hrana može biti lijek. Razmišljajte o prehrani na vrijeme, da vam lijek ni ne treba.
- Ne moraš ništa izbaciti iz prehrane da smršaviš
Naše tijelo treba energetsku vrijednost da bi održalo tjelesnu masu.
Tu energetsku vrijednost dobivamo iz hrane.
Ako unosimo manje nego što je potrebno ostvarujemo energetski deficit – gubimo na kilaži.
Ako unosimo više energije iz hrane nego što je našem tijelu potrebno ostvarujemo energetski suficit – dobivamo na kilaži.
Neovisno o tome koju hranu unosimo, ako poštujemo pravila energetskog deficita smršavit ćemo.
Pa čak i ako jedemo šećer.
- Šećer nije otrov
Šećer sam po sebi, ako se konzumira u preporučenim količinama, nije štetan.
Konzumacija šećera može biti povezana s većim rizikom od kroničnih bolesti jedino kada dolazi uz energetski suficit.
Energetski suficit dovodi do debljanja. Debljina dovodi do negativnih posljedica na zdravlje. Ne šećer.
- Vječna dilema – koliko jaja smiješ pojesti dnevno? - 13/09/2024
- Kolagen – je li hype opravdan? - 21/05/2024
- 9 stvari koje bih voljela da sam znala o prehrani u počecima - 06/05/2024