Posljednjih nekoliko godina, zbog sve češćih pojava kroničnih i teških bolesti, ljudi sve više razmišljaju o kvaliteti hrane koju unose u svoj organizam te im je važna količina hranjivih tvari, primjerice vitamina i minerala, ali i sadržaj štetnih komponenti poput ostataka teških metala ili sredstava za zaštitu bilja (pesticida, fungicida i sl.). Sve je to dovelo do porasta interesa za konzumacijom zdravije, svježije i nutritivno bogatije hrane, kakvo je i samo mikrozelenje (eng. microgreens).
Mikrozelenje nije nikakva nova vrsta biljaka, nego je riječ o mladim izdancima biljaka iz skupine povrća, žitarica i začinskog bilja, čije je razdoblje uzgoja puno kraće nego razdoblje uzgoja tih istih vrsta do njihovog odraslog stadija u kojemu ih inače konzumiramo. Mikrozelenje beremo nakon pojave prvih pravih listova, što je najčešće nakon razdoblja od sedam do 21 dan od klijanja, ovisno o vrsti, a konzumiramo ga svježeg, nakon berbe, ili tijekom sljedećih nekoliko dana. Primjerice, kod klasičnog uzgoja suncokreta, potrebno je pet do šest mjeseci kako bi suncokret dosegao tehnološku zrelost u kojoj ga beremo i koristimo sjemenke direktno za ishranu ili daljnju preradu u ulje. Kada suncokret uzgajamo kao mikrozelenje, konzumiramo mlade izdanke suncokreta koji tu fazu dosegnu za najviše 14 dana.
Iako mikrozelenje naraste u vrlo kratkom periodu, bogato je mineralima poput željeza, kalcija, kalija, cinka, i dr., vitaminima A, C, E i K, aminokiselinama, vlaknima i antioksidansima, a količine navedenih elemenata često su znatno veće nego u istim vrstama biljaka u odrasloj fazi. Ljudi danas žive užurbano, nemaju dovoljno vremena za nabavu i pripremu kvalitetnije i zdravije hrane, izloženi su stresu, slabom imunitetu i redovito im prijeti razvoj bolesti. Malom količinom mikrozelenja čovjek u organizam može brzo i jednostavno unijeti velike količine nutrijenata, te poboljšati prehrambene navike i zdravstveno stanje organizma. Mikrozelenje je osobito pogodno za ljude koji preferiraju ishranu sirovim namirnicama, vegetarijansku i vegansku kuhinju, ili se žele kvalitetnije i zdravije hraniti.
Početke uzgoja mikrozelenja vežemo za drugu polovicu 80-tih godina 20. stoljeća i Kaliforniju, a prvo ozbiljno prepoznavanje za kraj 90-tih godina kada je mikrozelenje počelo obogaćivati tanjure vrhunskih restorana. Zahvaljujući zanimljivom izgledu, intenzivnim bojama, zanimljivim okusima i teksturama kuhari su ga počeli dodavati raznim jelima kako bi obogatili okuse i podigli kvalitetu jela. Ljudi su vrlo brzo prepoznali okuse i dobrobiti mikrozelenja i počeli ga uvoditi u svakodnevnu prehranu u obliku smoothieja, salata, krem juha ili dodataka jelima.
Najčešće vrste koje se uzgajaju kao mikrozelenje su grašak, suncokret, pšenica, rikola, rotkvica, gorušica, bosiljak, radič, vlasac, cikla i dr. Za uzgoj mikrozelenja pogodni su plastenici, staklenici ili prostorija u kućanstvu u kojoj su osigurani optimalni uvjeti za rast. Sjeme visoke kvalitete i klijavosti sije se u plitke posude, koje je potrebno ispuniti supstratom fine teksture koji je pogodan za sjetvu bilja, a može sadržavati treset ili kokosova vlakna. Tijekom razdoblja rasta, mikrozelenju je potrebna stalna temperatura od 20 do 25 °C i svjetlost u razdoblju od 12 do 14 sati. S obzirom da je u većini godine nemoguće osigurati 12 ili više sati prirodne svjetlosti, dodatno se može koristiti rasvjeta za uzgoj bilja. Mikrozelenju je važno osigurati umjerenu vlažnost prskanjem vodom i strujanje zraka u prostoru uzgoja, kako se ne bi pojavile biljne bolesti koje mogu dovesti do propadanja usjeva.
Intenzivna poljoprivredna proizvodnja pruža nam ogromne količine hrane, koja nije nužno i visokokvalitetna, te dugoročno dovodi do iskorištavanja prirodnih resursa poput tla i vode, kao i uništavanja ekosustava. Uzimajući u obzir brzinu i jednostavnost uzgoja, manji utjecaj na prirodne resurse i bogata nutritivna svojstva koja mogu pozitivno utjecati na opće i zdravstveno stanje organizma, mikrozelenje možemo smatrati hranom koja će svoj puni potencijal pokazati u skoroj budućnosti.
- Jesu li vjesnici proljeća samo lijepi? - 18/03/2024
- Što je mikrozelenje (microgreens) i koje su njegove dobrobiti? - 01/03/2024